Väkäsettömien koukkujen tarjonta on ilahduttavasti lisääntynyt Suomessa muutaman viimeisen vuoden aikana. Markkinoilla on nykyisin niin vanhojen koukkuvalmistajien väkäsettömiä malleja kuin uusien valmistajien tarjoamia väkäsettömiä koukkuja. Verrattain uusi väkäsettömien koukkujen sekä muiden perhokalastusvälineiden valmistaja on kotimainen Ikon, jonka koukkujen ympärillä tämä artikkeli liikkuu.
Koukkujen väkäsettömyys – tai vaihtoehtoisesti väkäsellisyys – jakaa kalastajakuntaa edelleen verrattain voimakkaasti. Osa perhonsitojista vannoo väkäsellisten nimeen wanhojen perinteiden nimissä, kun taasen osalle kalastajista koukun väkäsellisyys lienee lähinnä henkistä uskoa lisäävä tekijä. Onneksi väkäsettömiä koukkuja käyttävien kalastajien joukko kasvaa jatkuvasti, samoin kuin osa kalastuskohteista edellyttää säännöissään väkäsettömien koukkujen käyttämistä. Nykyaikaisen (perho)kalastajan on siis suotavaa tutustua väkäsettömien tarjontaan ja käyttämiseen pikimmiten.
Koukun väkäsettömyys on korvaamaton ominaisuus kaloja vapautettaessa
Aloitin perhojeni sitomisen pääasiallisesti väkäsettömiin koukkuihin muutamia vuosia sitten. Väkäsellisten koukkujen henkinen painolasti oli melkoinen. Aluksi pieni epävarmuus kaihersi mielen sopukoissa: näinköhän näissä kestää kalat kiinni ollenkaan. Muutaman saadun kalan jälkeen tunnelma kuitenkin helpottui. Kalojen vapauttaminen oli todella vaivatonta, eikä alamittaista harjusta tai rasvaevällistä taimenta tarvinnut retuuttaa perhon irrottamisen aikana muutamaa sekuntia kauemmin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun yhden päivän saldona oli kymmeniä saatuja ja vaivatta vapautettuja kaloja, ei väkäsiä osannut jäädä kaipaamaan. Vastaavasti perhon kaivaminen oman takin hupusta helpottui huomattavasti, kun turhanpäiväinen väkänen ei ollut ahdistamassa.
Lukuisten koukkumerkkien ja -mallien kokeilujen jälkeen uppoperhojen sidonta on omalla kohdallani vakioitunut pitkälti Ikonin tuotteiden ympärille. Etenkin Ikonin Jig nymph hook on lunastanut paikkansa niin perhonsidontapenkin kuin kalojen leuoissa. Kyseinen koukku on omalla kohdallani tehnyt juuri sen, mitä laadukkaan koukun pitää: terävä ja luja koukku pitää kalat hyvin kiinni. Riittävän pitkä ja luja koukun kärki takaa hyvän tartutuksen, eikä koukkua tarvitse heittää roskiin ensimmäisen pohjakosketuksen jälkeen. Koukkujen laatu on vakuuttanut myös niiltä osin, ettei kohdalleni ole toistaiseksi sattunut ainuttakaan meltoa tai liian kovaksi päästettyä koukkua, joita muutamilla valmistajilla on ollut joskus harmillisen paljon.
Ikonin koukut ja kuulat nymfilajitelman muodossa
Mikäli asiaa miettii sidonnan kautta, koukun muotokieli on silmää miellyttävä. Koukun varren pituus suhteessa kidan leveyteen on erinomainen, samoin kuin 60 asteen kulmassa taivutettu varsi mahdollistaa kuulien vaivattoman pujottamisen paikoilleen. Mikäli perhonsa haluaa sitoa saman sarjan kuulalla, Ikonin Slotted diamond tungsten -kuulat tarjoavat perhoihin hyvin sekä painoa että väriä. Diskopallomainen muoto heijastaa valoa hyvin, ja siten luo ainakin kalastajalle uskoa paketin toimivuuteen.
Millaisia perhoja Ikonin koukkuihin voi sitten sitoa? Vastauksia lienee yhtä monta kuin on vastaajia, sillä tässä lajissa vain mielikuvitus on rajana. Avaan varovasti omaa perhorasiaani parin eri mallin osalta, jotka ovat jokivarsitestien perusteella vakiinnuttaneet asemansa allekirjoittaneen nymfisetissä. Hyvän ja toimivan perhon ei tarvitse olla monimutkainen, ja suosimieni sidosten kohdalla vanha viisaus pitää hyvin paikkansa. Ottiperhon sitomiseen ei tarvitse kulua minuuttiakaan kauemmin kuin mitä sen pohjaan jättämiseen menee.
Iskupistedropperi. - Kymmenien Kitkajoen harjusten hakkaama päätyperho menneeltä kesältä.
- Koukku: Ikon Jig Hook #10
- Kuula: 3.8mm volfram
- Lanka: Veevus 14/0, musta
- Pyrstö / runko: Fasaanin pyrstösulka
- Iskupiste: Glo Brite no.4
- Kierre: Ultra Wire, small
- Thorax: Riikinkukon herli
Pujota kuula koukulle ja lukitse se muutamalla lankakierroksella. Vie lanka koukun varren suoran osan loppuun ja kiinnitä pyrstöksi muutamia siikasia fasaanin pyrstöstä. Älä trimmaa siikasia lyhyeksi tyvestään, sillä niistä tulee perhollesi runko. Tee pyrstön kiinnityksestä parin millin pituinen ja sido Glo Brite -silkki kiinni. Kierrä silkki iskupisteeksi ja vahvista se pisaralla pikaliimaa. Kiinnitä kierremateriaali koukulle, ja tuo sidontalanka kuulan tyveen. Kierrä fasaanikimppu rungoksi ja päättele siikaset kuulan juurelle. Mikäli kiersit fasaanin myötäpäivään, tuo kierre vastapäivään. Tällä tavalla kierre lukitsee enemmän siikasia alleen ja rungosta tulee luja. Lopuksi kiinnitä yksi riikinkukon herli kuulan tyveen ja pyöritä herlistä tuuhea thorax. Varmista riikinkukko muutamalla lankakierroksella punoksen läpi, ja päättele perho. Päättelyssä voit laittaa hieman pikaliimaa sidontalankaan, jolloin päättelysolmu lukittuu pysyvästi kuulan tyveen.
GRHE - Kuulan väriä vaihtamalla perhon yleisilme muuttuu kerralla.
- Koukku: Ikon Jig Hook #14
- Kuula: Ikon slotted diamond tungsten, 3mm
- Lanka: Veevus 14/0, musta
- Pyrstö: Peltopyy
- Kierre: Ultra Wire, small
- Runko: Jäniksen naama
Pujota kuula koukulle ja lukitse se muutamalla lankakierroksella. Vie lanka varren suoran osan loppuun ja kiinnitä pyrstöksi muutamia siikasia peltopyyn höyhenestä. Kiinnitä kierremateriaali koko rungon matkalle, ja leikkaa jäniksen naamasta eri karkeudella olevia karvoja. Hiero karvoja peukalollasi kämmentä vasten ja dubbaa karvat langalle. Kieritä runkomateriaali kuulan tyveen asti ja tuo kierre perästä eteen muutamalla kierroksella. Pääteltyäsi kierteen paikalleen ota hieman lisää jänistä, tällä kertaa aiempaa karkeampaa karvaa. Dubbaa jänistä löyhemmin kuulan tyveen ja päättele sidos. Harjaamalla kaulusta saat perhollesi pisaramaisen ja hieman läpikuultavan profiilin.
© Teksti ja kuvat: Timo Haapasalo