Street fishing on yleisnimitys modernille kaupunkikalastusmuodolle, jossa kisataan neljän eri lajin pisimmillä yksilöillä kalastaen rannalta eri vapakalastusvälinein. Kilpailumuodon on rantauttanut Suomeen SVK:n Lähelle Kalaan -hanke. Kilpailumuodon tarkoitus on osaltaan kannustaa nuoria kalastuksen pariin ja tukea vastuullista kalastusta. Ruokakaloja voi kilpailussa ottaa, mutta halutessaan kalat voi myös vapauttaa. Joensuun kisassa on kilpaillaan sekä yksilö- että joukkuesarjoissa, mutta joukkueen voi muodostaa myös osallistumatta henkilökohtaiseen kilpailuun. Alle 18 v nuorilta ei peritä yksilösarjoissa kisamaksua, ja joukkueen maksu on 5 euroa. Joukkue voi koostua minkä tahansa ikäisistä osallistujista ja vaikkapa koko perheestä.
Kilpailun lähtö ja palkintojen jako tapahtuvat Joensuun kirkkopuistossa rannan läheisyydessä. Kilpailuaika on klo 09:00 – 14:00. Alussa ei ole siirtymäaikaa, ja kilpailuajan jälkeen kirkkopuistossa tulee olla takaisin klo 14:30. Kaikki kuvat tai kalat tulee olla lähetettyinä / näytettyinä järjestäjille klo 14:30 mennessä.
Sarjat ovat NU15, NU18, YLEINEN (maksu 15 €), ja enintään 3 hengen JOUKKUEET (maksu 5 €)
Joukkueen ei tarvitse liikkua yhdessä. Kaikkien (tai kenenkään) joukkueen jäsenten ei ole pakko kuulua yksilösarjaan, vaan myös pelkkänä joukkueena voi osallistua. Joukkue voi koostua 2-3 henkilöstä ikään ja sukupuoleen katsomatta.
Kaikki Joensuun kalastuskunnan vesialueet (Varaslampi, Pyhäselkä, Pielisjoki) kuuluvat kilpailualueeseen. Alle 18-vuotiaat saavat kalastaa kilpailukortilla myös Joensuun koskilla (enintään 1 kirjolohi / kalastaja, muut lohikalat paitsi siika ovat kilpailussa rauhoitettuja). Vain rannalta saa kalastaa. Vain yksi vapa kerrallaan saa olla käytössä: vain yksi syötti tai uistin, perhoja voi olla kaksi. Joensuun koskialueella (Suvantosillasta ylöspäin ylärajalle) ei saa onkia. Syöttikalaa ja kalan palaa ei saa käyttää. Kaloja ei saa houkutella mäskäämällä tai syöttejä heittelemällä poislukien feederin käyttö muualla kuin Joensuun koskien alueella.
Liikkumiseen saa käyttää polkupyörää yms. ei moottorikäyttöistä kulkuneuvoa maa-alueilla. Vesikulkuneuvoja ei saa käyttää. Alle 15-vuotiailla saa olla kilpailuun osallistumaton huoltaja mukana. Kaikilla 18-64 –vuotiailla (jollei kalasta pelkällä mato-ongella) täytyy olla kalastonhoitomaksu suoritettuna, ja kuitti maksun suorittamisesta tulee esittää järjestäjille kilpailuaamuna / valvojille näiden kysyessä. Kilpailukortti on pidettävä mukana koko kilpailun ajan, ja se on näytettävä kalastuksenvalvojalle pyydettäessä.
Kilpailuun hyväksytään kaikki kalalajit pois lukien taimen, järvilohi, harjus ja alle 45 cm mittainen kuha. Kirjolohia saa kilpailun puitteissa ottaa saaliiksi enintään yhden. Kaloja voi ilmoittaa enemmän kuin neljä, ja lopullisiin tuloksiin lasketaan 1-4 lajin pisimpien kalojen yhteispituus. Tasatulostilanteissa paremmuuden ratkaisee kalojen ilmoittamisjärjestys. Joukkueen tulos lasketaan vastaavasti. Saaliskalat kuvataan järjestäjän lainaaman mittanauhan tai oman mitan päällä siten, että kuvassa näkyy kalan pituuden lisäksi järjestäjän kisa-aamuna antama kilpailukortti. Pituus pyöristetään alaspäin täyteen senttiin.
Saaliskuvat lähetetään numeroon 0500-443290 joko multimediaviestinä tai Whatsapp-viestinä. Jos käytössä ei ole älypuhelinta, voi lähettää tekstiviestillä kalan pituuden ja näyttää klo 14:30 muun kuvan tai itse kalan järjestäjille. Jos et antanut ilmoittautumisen yhteydessä puhelinnumeroa, laita viestiin aina myös nimesi. Kalat voi vapauttaa tai ottaa saaliiksi. Saaliiksi otetut kalat voi myös mittauttaa järjestäjällä, mutta saaliiksi otetut ja suolistetut (kidukset oltava tallessa) kalat täytyy säilyttää kylmäpussissa tai vastaavassa. Pilaantuneen kalan tuominen mittauspisteelle johtaa kalan hylkäykseen. Mittauspisteelle saa tuoda enintään yhden kalan kutakin neljää lajia. Kaikkien isojen kalojen vapauttamista suositellaan.